Soliști vocali

Petronela Rusu

Petronela Rusu – s-a născut la 5 februarie 1962, în localitatea Ștefănești, județul Botoșani, într-o familie de oameni simpli, iubitori de cântec și de tradiții. În acest context, învață primele cântece populare, pe care mai târziu le va prezenta la serbările din satul natal.

În jurul vârstei de 12 ani, cântă pentru prima dată cu acompaniament, începând colaborarea cu taraful Căminului Cultural „Prutul”. Doi ani mai târziu, se lansează în viața competițională a muzicii, participând și fiind laureată a festivalului „Satule, mândră grădină”, moment în care conștientizează importanța repertoriului pentru un interpret. Devine mult mai interesată de culegerea folclorului din satul natal și din satele învecinate, mult mai atentă la portul și la obiceiurile din acea zonă.

Ulterior, reprezintă județul la multe festivaluri și concursuri, unde obține numeroase premii, care îi deschid drumul spre colaborarea cu Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”, dirijată de maestrul Ioan Cobâlă. În aceeași perioadă, absolvă cursurile Școlii Populare de Artă (canto popular), studiind cu distinsele doamne Mioara David-Cortez, Maria Cojocaru și Maria Tronciu.

În 1986, alături de Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”, realizează primele înregistrări la Radio București – 11 cântece orchestrate de maestrul Ioan Cobâlă.

În 1987, devine angajată ca solist vocal al Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, unde activează și în prezent. Aici își conturează personalitatea artistică, sub directa îndrumare a maestrului Ioan Cobâlă și având ca model întregul colectiv artistic. Aici învață să respecte și să iubească publicul, să-și însușească valorile tezaurului popular, pentru a le transpune prin cântec și port.

În 1995, este laureată a concursului „Topul tinerilor interpreți”, organizat de Radiodifuziunea Română.

Realizează noi înregistrări la Radio București și Chișinău. Cântecele sale se regăsesc pe compilațiile „Dragu-mi-i să cânt, să joc”, „De dor și de voie bună”, „De pe plaiul lui Ștefan”, „Cânt pe malul Prutului”.

De-a lungul timpului, repertoriul a prins viață sub bagheta dirijorilor și orchestratorilor Ioan Cobâlă, Ciprian Potoroacă, Dorel Crâșmăreanu și Ion Oloieru.

Numeroasele spectacole la care a participat și repertoriul abordat o recomandă drept o interpretă reprezentativă a județului Botoșani.