Orchestra Populară
Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă
Instituție profesionistă de spectacol, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” a luat ființă în anul 1970, Inițiativa înființării acesteia a aparținut Consiliului Județean al Sindicatelor, care, în prima lună a toamnei anului 1970, a organizat un concurs pentru ocuparea celor 20 de posturi de solişti şi instrumentisti reușiți la concurs fiind, în mare parte, foști membri ai orchestrei folclorice „Garofița”, care funcționase timp de câțiva ani pe lângă Filarmonica din localitate, condusă de Max Weber.
Primul dirijor al orchestrei a fost profesorul Ioan Prelipcean, fost component al Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care, în vara anului 1970, dirijase Ansamblul folcloric al județului Botosani prezent la ,,Festivalul de Folclor Litoralului’’. L-a urmat Costel Moisa, un îndrăgit și talentat lăutar.
Numindu-i pe primii dirijori ai orchestrei, se cuvine să amintim și numele unora dintre primii membri ai acesteia: soliştii vocali Ica Luchian, Viorica Galan și Vasile Lupu, violoniştii Ilie Bârnu, Grigore Bunu, Vasile Ursache și Constantin Stângaciu, clarinetistul Nistor Paicu și contrabasistul Vasile Moise.
Din anul 1974, la conducerea Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor” este angajat ca dirijor profesorul Ioan Cobâlă, proaspăt absolvent al Conservatorului din Iaşi, care a deținut această funcție până în anul 2013, din anul 1990 fiind şi director al instituției.
Orchestra şi-a structurat compoziţia în funcție de specificul folclorului zonei Botoșanilor, transformându-se, în același timp, într-un adevărat „Conservator”, în care, sub îndrumarea directă a dirijorului, toţi membrii acesteia au învățat notația muzicală.
Profesionalizarea instrumentiștilor prin propria perfecționare instrumentală și deprinderea citirii rapide a partiturilor, a făcut din „Rapsozii Botoşanilor” o orchestră capabilă să acompanieze soliști și formații de dansuri din orice zonă folclorică a ţării.
O atenţie cu totul specială a fost acordată repertoriului, autenticităţii acestuia, dirijorul Ioan Cobâlă orientându-se în acest demers spre folclorul local țărănesc. „Există un folclor de acest fel în județul Botoşani, declară el într-un interviu apărut în numărul din 7 noiembrie 1980 al ziarului „Clopotul”.
„Noi l-am căutat, prelucrat şi afirmat în condiţiile în care unii spuneau că în această parte a ţării nu sunt tradiții muzicale sau ne integrăm specificului bucovinean de care, în realitate, ne deosebim în bună măsură”.
Cele mai multe dintre piesele aflate în repertoriul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” au fost culese și orchestrate, în spiritul tarafului tradițional de dirijorul Ioan Cobâlă. Din luna martie a anului 2010, violonistul Ciprian Potoroacă, fiul cunoscutului lăutar ieşean Dumitru Potoroacă a fost dirijorul orchestrei. Din luna august a anului 2013, prin concurs organizat de Consiliul Județean Botoșani și până în prezent, mananger este Dan Doboși (nume de artist Dan Doboș), care din 1998 a deținut funcția de solist vocal.
Din luna mai 2021, la pupitrul dirijoral al orchestrei se află maestrul dirijor Ion Oloieru, fiind angajat pe post de solist instrumentist (acordeon) , în cadrul orchestrei din anul 1999.
Succesul de care Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” s-a bucurat încă de la primele sale spectacole, s-a datorat, în mare măsură, soliștilor săi vocali şi instrumentişti, cei mai mulți botoșăneni.
Amintim, fără a epuiza lista personalităților care au reprezentat „Rapsozii Botoşanilor” în cei 45 de ani de existenţă, numele soliștilor vocali Vasile Ciopec, Anton Achiței, Sonia Benea, Daniela Condurache, Petronela Rusu, Elena Mândrescu, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Laura Ştefănescu, Constantin Atodiresei, Mihaela Ciutac, Dan Doboş, ale marilor interprete Sofia Vicoveanca, Laura Lavric și Mina Pâslaru, ale violoniştilor Doru Farcaş, Octav Ştefănescu și Ciprian Potoroacă, și pe cele ale trompetiștilor Constantin Mândrişteanu și Vasile Vițalariu, acordeonistului Ion Oloieru şi clarinetistului Relu Palade.
Răspunzând invitaţiilor, orchestra şi soliștii săi au fost prezenţi la numeroase spectacole și concerte extraordinare din rândul cărora pot fi amintite :
Concertul de deschidere a manifestărilor Centenarului „Constantin Brăiloiu”, organizat de Fundația Culturală Română – 1993, Concertul extraordinar cu prilejul împlinirii a 65 de ani de radiofonie, organizat de Redacţia Emisiunilor Muzicale Radio, în același an, Spectacolul televizat „Din albumul celor mai frumoase melodii populare” – 1995, Concertul cu muzică populară tradițională din Moldova și Spectacolul televizat „Maluri de Prut” – 1996, Spectacolul „Pe la noi, ce-a fost odată” din cadrul Târgului Internațional de Arte Vizuale Bucureşti – 1998, Spectacolul concurs „Moştenitorii” realizat de Marioara Murărescu la Iaşi – 1999 și Concertul prilejuit de împlinirea a 18 ani de existență a emisiunii „Tezaur folcloric” de la Teatrul Național Bucureşti – 2000. Din aceleaşi considerente, Botoşaniul a fost desemnat ca loc de desfăşurare a două ediții ale Concursului ,,Topul tinerilor interpreţi de muzică populară” transmise în direct de Televiziunea Română în anii 1993 și 1995, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” având misiunea de a-i acompania pe concurenți.
Se impune a fi amintite în acest sens participările la Festivalul Internaţional al Vinului „Bachus”, Focşani – 1995, Festivalul Național de folclor „Ion Drăgoi”, Bacău – 2000, Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc, Mamaia – 2003, „Cerbul de Aur”, Brașov – 2007, 2008, Festivalul Naţional de Folclor ,,Strugurele de Aur”, Jidvei – 2010, Festivalul-Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, Craiova – 2003, și Festivalul Național de Folclor ,,Doina Bărăganului”, Slobozia – 2015.
Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” se poate considera un veritabil ambasador al folclorului românesc, în cei peste 50 de ani de existenţă fiind mesagerul cântecului popular în numeroase ţări ale lumii. Primului turneu dincolo de hotarele țării, întreprins în Basarabia, în anul 1974, care avea să deschidă calea unei fructuoase colaborări cu românii de peste Prut, i-au urmat cele din Ucraina, Rusia, Franța, Anglia, Spania, Italia, Finlanda, Polonia, Bulgaria, Germania, Mongolia, China, Algeria, Maroc și Emiratele Arabe Unite, pretutindeni, concertele orchestrei stârnind admirația spectatorilor.
Popularitatea Orchestrei Populare „Rapsozii Botoşanilor” se datorează, nu numai prezenței sale în concerte publice, concursuri, festivaluri sau în emisiunile de folclor difuzate de posturile de radio și de televiziune, ci și celor peste 50 de discuri Electrecord și CD-uri realizate cu mari interpreți ai cântecului popular românesc, cu proprii solişti sau cu amatori din județele Moldovei.
Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” a rămas o forţă pentru Moldova, cu o tradiție ridicată la mare rang de interpretare. Asta datorită dirijorului Ioan Cobâlă. Este un spirit la Botoşani, recunoscut de alte județe, pentru că aici se face cultură tradițională. Orchestra are un urcuş bun, cu pregătire muzicală şi cunoștințe profesioniste deosebite, rezultatele fiind cunoscute în toată țara”. (George Sârbu, fost dirijor al Ansamblului Ciprian Porumbescu”).
„Rapsozii Botoşanilor este un laborator” în care chiar se face cercetare, se apelează la materiale vechi, la colecțiile Voevidca, la culegerile lui Eminescu din domeniul folclorului, aceste cercetări fiind valorificate cu migală şi în spectacole, păstrând parfumul timpului, iar veşmântul orchestral fiind în concordanță cu melosul găsit de maestrul Ioan Cobâlă în vechi colecții. Se face aici o muncă de valorificare scenică a folclorului chiar aşa cum trebuie să se facă”. (Mărioara Murărescu).
„Profesionalismul ansamblului, maniera iedită de a pune în valoare folclorul românesc, dinamismul reprezentațiilor sunt trei dintre elementele care îi determină pe iubitorii genului să-i urmărească pe membrii acestui colectiv artistic, să-i asculte și să-i aplaude.Milioane de spectator s-au bucurat de-a lungul anilor de prestația artistică de excepție a Orchestrei de muzică populară „Rapsozii Botoşanilor”, recunoscând meritele artistice ale ansamblului și performanțele sale.
Spectacolele pe care orchestra le-a oferit botoșănenilor au fost însoțite de sute de reprezentații susținute în țară și în străinătate. Talentul membrilor orchestrei, dublat, desigur, de o muncă asiduă, neîntreruptă, a făcut ca exigența specialiștilor și a publicului să cedeze în fața performanței”.
(Prof. Dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română ).
Din data de 1 mai 2022, în urma Hotărârii Consiliului Județean Botoșani nr.89 din 28 aprilie 2022, Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” a preluat numele marelui dirijor Ioan Cobâlă.
De la acea dată orchestra se numește: Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” Ioan Cobâlă.