Soliști vocali

Elena Mândrescu

Provine din alt areal geografic al judetului Botoșani – Valea Jijiei, mai exact comuna Ungureni.

S-a afirmat de timpuriu ca solistă – vocală de muzică populară, abordând fără timiditate și alte genuri muzicale: romanțe, cântece de petrecere, cântece religioase etc.

În primii ani, a colaborat cu numeroase formații semiprofesioniste, unde și-a păstrat și dezvoltat în permanență tehnica vocală.

Din 1983 este solistă a Orchestrei Populare Profesioniste „Rapsozii Botoșanilor”, unde și-a format un repertoriu, pe cât de original, pe atât de divers ca tematică, și-a cizelat cu migală stilul de interpretare inconfundabil, și-a ales un costum deosebit care să o reprezinte. Toate acestea, precum și seriozitatea, munca de zi cu zi, dăruirea pe scenă, au impus-o destul de repede în rândul interpreților consacrați. De aceea, nu este de mirare, desele apariții emblematice pe posturile centrale de Televiziune și Radio, precum și faptul că s-a situat în scurt timp între artistele preferate ale publicului din țară.

Cu Orchestra Populară Profesionistă „Rapsozii Botoșanilor” a realizat numeroase înregistrări discografice:

  • DRAGI MI-S MIE HORILE,
  • AȘA-I PE LA NOI, ROMÂNII,
  • CE E VIAȚA-N LUMEA ASTA
  • DESCHIDEȚI PORȚILE MARI,
  • RUGĂCIUNE,
  • DISC DE DEBUT,
  • VIRTUOZII BUCOVINEI,
  • și un număr impresionant de înregistrări la Radio Iași, București și Chișinău.

A cântat Rugăciunea lui Mihai Eminescu într-un fel unic, tulburător. Elena Mândrescu nu doar cântă, ea mărturisește și ne îndeamnă pe toți să facem asta. De altfel, iubirea Elenei Mândrescu, se îndreaptă deopotrivă către muzică și spre Dumnezeu, spre credința curată, purificatoare, aproape obligatorie la un artist.

La Elena Mândrescu, credința este o necesitate, o hrană a sufletului, fără de care, aproape că nu ar putea transmite mai departe bucuria muzicii.

De curând a primit Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, fapt ce o onorează foarte tare. În acest sens solista mărturisea: „Simpla recunoaștere a publicului că am reprezentat cu mândrie această zonă și am făcut să se audă peste tot numai de bine despre Botoșani, este suficient pentru mine”.

Artista, ajunsă deja la vârsta maturității și a înțelepciunii, este un bun exemplu de perseverență, dar și inteligența în a construi o carieră pas cu pas, cântec cu cântec.

Elena Mândrescu, un nume care după trei decenii de activitate artistică, de promovare a folclorului de cea mai bună esență, se înscrie în pleiada solistică valoroasă.